• Portal Hakkalyakin Board Portal
  • Forum Hakkalyakin Board Forum
  • Search Search
  • Help Community >
    • Forum Statistics Forum Statistics
    • Forum Team Forum Team
  • Calendar Calendar
  • Members JAMPS Members
  • Support Support >
  • Linkler Linkler>
    • PIXIZ
    • EZGIF
    • PEXEL
    • PIXABAY
    • BLOGIF
    • FREEPIC
    • OIEDiTOR
    • FOTOBEAR
    • COOLTEXT
Raşit Tunca Board
ANASAYFA -- FORUMUMUZA ÜYE OL -- ÜYE GiRiSi YAP

Raşit Tunca Board > RASiT TUNCA > KAROGLAN RAŞiT HOCA > Başağaçlı Raşit Hocanın Makaleleri > İnsanlığın Ortak Umudu: İlahi Kurtarıcı ve Mehdi Fenomeni >

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.5/5 - 2 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konu Görünümü
İnsanlığın Ortak Umudu: İlahi Kurtarıcı ve Mehdi Fenomeni
Raşit Tunca
CO-ADMiN
**
CO-Admin
Yorumları: 7,708
Konuları: 6,741
Teşekkür Puanı: 0
Futbol Takımı: Galatasaray
RasitTunca-4  04-05-2026, 03:48 AM
[Resim: 50745236xe.png]

İnsanlığın Ortak Umudu: İlahi Kurtarıcı ve Mehdi Fenomeni

Tarih boyunca insanoğlu, adaletin yeryüzüne hakim olacağı, zulmün son bulacağı bir "Altın Çağ" hayali kurmuştur. Bu hayalin merkezinde ise farklı isimlerle anılsa da tek bir figür yer alır:  Kurtarıcı. İslam’da  Hz. Mehdi, Hristiyanlıkta  Mesih’in İkinci Gelişi, Musevilikte ise  Maşiah olarak bilinen bu fenomen, aslında semavi dinlerin ortak paydasıdır.

1. İslam Literatüründe Hz. Mehdi: Adaletin Sancaktarı

İslam inancında (özellikle hadis külliyatında ve hem Sünni hem Şii geleneklerinde) Mehdi, kıyametten önce gelerek dünyayı, daha önce zulümle dolduğu gibi adaletle dolduracak olan kişidir.
  • Fiziksel ve Soylu Özellikler: Rivayetlere göre o, Hz. Muhammed’in soyundan (Ehli Beyt) gelecektir. Alnı açık, burnu ince ve düzgün olarak tasvir edilir.

• Zuhur Alametleri: "Güneşin batıdan doğması", "büyük bir ekonomik çöküş" ve "insanlar arasında fitnenin ayyuka çıkması" en bilinen işaretlerdir.

• Misyonu: Hz. İsa ile omuz omuza vererek Deccal’i (Antichrist) mağlup edeceği ve yeryüzünde İslam’ın özünü yeniden tesis edeceği belirtilir.

2. Musevilik: Beklenen Kral "Maşiah"

Musevilik, bu inancın en köklü olduğu geleneklerden biridir. Onlar için kurtarıcı, siyasi ve ruhani bir liderdir.
  • Davud’un Soyu: Maşiah, Kral Davud’un soyundan gelen insani bir lider olacaktır.

• Üç Büyük Görev: İsrailoğulları'nı vatanlarına döndürmek, Kudüs’teki Tapınağı (Bet Hamikdaş) yeniden inşa etmek ve tüm dünyaya tek Tanrı inancını yaymak.

• Evrensel Barış: Kurtarıcı geldiğinde "kurt ile kuzunun yan yana oturduğu" bir barış dönemi başlayacağına inanılır.

3. Hristiyanlık: Parousia (Mesih’in Dönüşü)

Hristiyan dünyasında "Mehdi" kavramının karşılığı doğrudan Hz. İsa’nın (İsa Mesih) yeryüzüne ikinci kez dönüşüdür.
  • Görkemli Dönüş: İncil’deki vahiylere göre İsa, gökyüzünden büyük bir kudret ve ihtişamla dönecektir.

• Yargı ve Saltanat: Kötülüğün temsilcisi olan sahte peygamberi yenecek ve bin yıllık (Milenyum) barış krallığını kuracaktır.

• Ortak Nokta: İslam’daki Mehdi rivayetleri ile Hristiyanlıktaki Mesih beklentisi, özellikle "Kötülüğün mutlak mağlubiyeti" noktasında birebir örtüşür.

İnançlara Göre Kurtarıcı Kimliği
  • İslam İnancında: Beklenen kişi  Hz. Mehdi'dir. Temel misyonu, yeryüzünde kaybolan adaleti yeniden tesis etmek ve dini aslına döndürmektir. Kaynağını esas olarak Hadis-i Şeriflerden alır.

• Musevilik İnancında: Beklenen kişi  Maşiah (Mesih)'tir. Temel misyonu, İsrailoğulları'nı toplamak, Süleyman Tapınağı'nı yeniden inşa etmek ve dünya barışını sağlamaktır. Kaynağı Tevrat ve Peygamberler Kitabı'dır (Neviim).

• Hristiyanlık İnancında: Beklenen olay  İsa Mesih'in İkinci Gelişi'dir. Temel misyonu, kötülüğün ordularını (Antichrist) mağlup etmek ve Tanrı'nın krallığını yeryüzünde kurmaktır. Kaynağı Yeni Ahit (İncil), özellikle Vahiy bölümüdür.

Sonuç: Dinlerin Kesişme Noktası

Farklı ritüellere ve isimlere sahip olsalar da üç büyük semavi dinin de ortak bir vaadi vardır:  Karanlığın sonunda doğacak olan büyük ışık. Bu inanç, sadece teolojik bir beklenti değil, aynı zamanda insanın içindeki sönmez "umut" duygusunun bir tezahürüdür. Belki de isimlerden ziyade, bu kurtarıcının getireceği  evrensel adalet, merhamet ve barış idealine odaklanmak, insanlığın asıl ihtiyacıdır."

Hz. Mehdi Hakkındaki Tüm Hadis ve Rivayetler

Giriş: Mehdi Kavramının Anlamı ve Önemi

"Mehdi" kelimesi, Arapça "heda" (doğru yolu bulmak, yol göstermek) kökünden türemiş olup, sözlükte "kendisine rehberlik edilen, Allah tarafından hidayete erdirilmiş kimse" anlamına gelir. Terim olarak ise Hz. Muhammed'in (s.a.v) kıyamete yakın bir zamanda geleceğini müjdelediği, Ehl-i Beyt'ten olan ve yeryüzünü adaletle dolduracak kurtarıcı şahsiyeti ifade eder.

İslam dünyasında, gerek Sünni gerekse Şii kaynaklarında Mehdi konusunda çok sayıda hadis rivayet edilmiştir. Öyle ki bu hadislerin tevatür derecesine ulaştığı, yani yalan üzerinde birleşmeleri mümkün olmayan bir topluluk tarafından nakledildiği birçok âlim tarafından kabul edilmektedir.

Birinci Bölüm: Sünni Kaynaklarda Hz. Mehdi ile İlgili Rivayetler
A. Mehdi'nin Geleceğini Bildiren Temel Hadisler

Sünni hadis külliyatında Mehdi'nin geleceğine dair pek çok sahih hadis bulunmaktadır. Bu hadislerin en meşhurları şunlardır:

1. Abdullah b. Mesud'dan rivayet edilen hadis:

Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

"Dünyadan sadece bir gün bile kalsa, Allah o günü uzatır ve o günde benden veya benim Ehl-i Beytim'den, ismi benim ismime, babasının ismi babamın ismine denk bir adam gönderir."

Hadisin başka bir rivayetinde şu ilave yer alır:

"Zulümle ve zorbalıkla doldurulmuş olduğu gibi, yeryüzü adalet ve doğrulukla doldurulacaktır."

Tirmizî bu hadis için "hasen-sahih" demiştir.

2. Ümmü Seleme validemizden rivayet:

Peygamber Efendimiz'i şöyle buyururken işittiğini söyler:

"Mehdi benim soyumdan, Fatıma'nın çocuklarındandır."

(Ebû Dâvûd, Mehdi 1)

3. Sevbân'dan rivayet edilen hadis:

"Rabbinizin hazinesinin yanında üç kişi öldürülecek. Onların her biri bir halifenin oğludur. Sonra doğudan siyah sancaklar çıkacak... Onu gördüğünüzde, buz üzerinde sürünerek dahi olsa gidin ve ona biat edin. Çünkü o, Allah'ın halifesi Mehdî'dir."

(İbn Mâce)

4. Ebû Hureyre'den rivayet edilen hadis:

"Nefsim elinde olan Allah'a yemin olsun ki, Meryem oğlu Îsâ'nın aranıza âdil bir hakem olarak ineceği zaman yaklaşmaktadır. O zaman haçı kıracak, domuzu öldürecek, cizyeyi kaldıracak, mal o kadar bollaşacak ki onu kabul eden kimse bulunmayacaktır."

(Buhârî, Müslim, Tirmizî)

B. Mehdi ile İlgili Rivayet Eden Sahabeler

Mehdi konusundaki hadisleri rivayet eden sahabelerin sayısı oldukça fazladır. Bunlar arasında şu isimler zikredilmektedir:

Hz. Ali

İbn Abbas

Talha

İbn Ömer

Abdullah b. Mes'ûd

Ebû Hureyre

Enes b. Malik

Ebû Saîd el Hudrî

Ümmü Habîbe

Ümmü Seleme

Sevbân

Kürel b. İyas

Ali el Hilâl

Abdullah b. Haris b. Cezaî

C. Hadislerin Sıhhat Durumu

Âlimler, Mehdi ile ilgili rivayetlerin bir kısmının sahih, bir kısmının hasen, bir kısmının da zayıf olduğunu belirtmişlerdir. Ancak konuyla ilgili rivayetlerin çokluğu ve farklı sahabelerden gelmesi, bu hadislerin bir kısmının zayıf olmasının konunun tamamen reddedilmesini gerektirmediğini göstermektedir.

Mehdi Hadislerinin Mütevatir Olduğuna Dair Âlimlerin Görüşleri:

Muhammed b. Resul Berzenci: "Mehdi'nin varlığı ve ahir zamanda zuhur edeceği, Peygamber (S) ailesinden ve Fatıma (A) oğullarından oluşu, tevatür ölçüsüne ulaşan hadislerle açıklanmıştır."

Alaeddin Ali b. Hişam Muttaki Hindi: "Allah'ın rahmeti sana olsun bil ki vaadedilen Mehdi'nin var oluşunda hiç kuşku yoktur. Üçyüz hadis ve eserle hatta daha fazlası ile bu kanıtlanmıştır."

Şemseddin Muhammed b. Ahmed Sefareyni: "Kıyamet gününün en büyük alametlerinden birisi de hakkında tevatür derecesini aşacak derecede hadis bulunan bir kişinin zuhur edeceğidir."

Muhammed Nasreddin Albani: "Sözün özü şu ki, Mehdi'ye inanmak, peygamberden aktarılan tevatür hadislere dayalı köklü bir inançtır ve ona inanmak vaciptir."

D. On İki Halife Hadisi

Câbir b. Semure (r.a) şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a)'i şöyle buyururken işittim:

"Size etrafında (tüm) ümmetin toplanacağı on iki halife gelinceye kadar, bu din ayakta kalmaya devam edecektir."

Hadisin başka bir rivayetinde:

"On iki halife (gelince)ye kadar bu din aziz olarak devam edecektir."

Râvi der ki: "(Bu arada) Rasûlullah (s.a)'den bir söz duydum ama anlamadım, babama: 'Rasûlullah ne diyor?' dedim. 'Hepsi Kureyş'den' (buyurdu) dedi."

Bu hadis, Müslim'in Sahih'inde de yer almaktadır. Âlimler bu on iki halifeden dördünün Hulefa-i Raşidin olduğunu, kalan sekizinin ise kıyamete kadar geleceğini belirtmişlerdir.
E. Mehdi ve Hz. İsa İlişkisi

Sünni rivayetlerde, Mehdi ile Hz. İsa'nın inişi arasında yakın bir ilişki olduğu belirtilir. Yaygın kabul gören görüşe göre, önce Mehdi zuhur eder, ardından Hz. İsa (as) gökten iner ve Deccâl'ı öldürür. Hz. İsa, namazını Mehdi'nin arkasında kılacaktır.

Tirmizî'nin rivayet ettiği hadislerden birinde, Hz. İsa'nın Şam'da Ak Minare yakınına ineceği, diğerinde ise Deccâl'ı Ludd kapısında öldüreceği ifade edilmektedir.
İkinci Bölüm: Şia (Ehl-i Beyt) Kaynaklarında Hz. Mehdi ile İlgili Rivayetler
A. Mehdi'nin Şia İnancındaki Yeri

Şia inancına göre Hz. Mehdi, on iki imamın sonuncusu olup, babası İmam Hasan Askeri (a.s), annesi ise Nergis Hatun'dur. Hicri 255 yılının Şaban ayının 15'inde dünyaya gelmiştir. Şia'da "İmam-ı Zaman", "Sahibu'z-Zaman", "Bakiyetullah", "Kaim" ve "Muntazar" gibi lakaplarla anılır.

B. Resulullah'tan (s.a.a) Rivayet Edilen Hadisler

Şia kaynaklarında Hz. Peygamber'den (s.a.a) Hz. Mehdi hakkında birçok hadis nakledilmiştir. Şeyh Saduk, "Kemalü'd-Din ve Temamü'n-Nimet" adlı eserinde sadece Resulullah'tan (s.a.a) bu konuda 45 rivayet toplamıştır.

1. İbn Abbas'tan rivayet edilen uzun hadis:

Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur:

"Allah-u Teala yeryüzüne baktı ve onların arasından beni seçti ve peygamber yaptı, daha sonra ikinci kez baktı ve Ali'yi seçti ve onu imam karar kıldı... Hüseyin'in çocuklarından ise benim risaletimi devam ettirmeleri için imamları karar kılmıştır. Onların dokuzuncusu; şekli, sözleri ve davranışları herkesten bana en çok benzeyen, Ehl-i Beyt'imin kaimi ve ümmetimin hidayet edicisidir. O, uzun bir gaybetten ve sapıklığa sebep olan bir şaşkınlıktan sonra zuhur edecek ve Allah-u Teala'nın dinini galip kılacaktır..."

2. Yine İbn Abbas'tan rivayet:

"Allah'ın yarattıklarına olan halifeleri, vasileri ve hüccetleri benden sonra on iki kişidir. Onların birincisi benim kardeşim ve sonuncusu benim çocuklarımdandır."

Hz. Resulullah'a "kardeşinin kim olduğu" sorulduğunda, "Ali b. Ebi Talib'dir" cevabını vermiş, "çocuğunun kim olduğu" sorulduğunda ise "Mehdi'dir" buyurmuştur.

3. Resulullah (s.a.a)'dan rivayet edilen diğer bir hadis:

"Mehdi (a.s) benim soyumdandır; ismi benim ismim ve künyesi benim künyem, şekli benim şeklim, sünnet ve tavrı benim sünnet ve tavrımdır, halkı benim şeriatım ve dinime teşvik ve Rabbimin kitabına davet eder. Ona itaat eden bana itaat etmiştir ve ona muhalefet eden bana muhalefet etmiştir, onun gaybetini inkâr eden beni inkâr etmiştir."

C. İmam Ali'den (a.s) Rivayet Edilen Hadisler

1. Esbağ b. Nebate'nin rivayeti:

Emir'ül-Müminin Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dünyaya benim soyumdan gelecek on birinci evlâdım hakkında düşünüyorum. O Mehdi'dir, zulüm ve küfürle dolu olan yeryüzünü adaletle, eşitlikle dolduracak; onun bir gaybet dönemi olacaktır ki insanlar o dönemde şaşkınlık içinde olacaklar; kimileri bu dönemde sapar, kimileri de hidayet bulur."

2. Yine İmam Ali (a.s)'den:

"O (Mehdi), öyle bir gaybete çekilecek ki, sonunda cahiller, 'Allah'ın Âl-i Muhammed'e ihtiyacı yoktur' diyeceklerdir."

D. İmam Hasan'dan (a.s) Rivayet

Abdurrahman b. Selit diyor ki, İmam Hüseyin (a.s) şöyle buyurdu:

"On iki hidayet imamı bizdendir; birincisi Emir'ül-Müminin Ali bin Ebu Talib'tir; sonuncusu ise dokuzuncu evlâdımdır. Hak üzere kıyam edecek olan odur. Yeryüzü öldükten sonra, Allah onun vasıtasıyla tekrar onu ihya edecektir... Onun gaybete çekildiği dönemde bazı kavimler mürtet olacak, bazıları ise dine bağlı kalacaktır; onlara eziyetler olacaktır..."

E. İmam Zeynelabidin'den (a.s) Rivayet

İmam Zeynelabidin (a.s) şöyle buyurmuştur:

"Bizim Kaimimiz ile Allah'ın resulleri arasında birtakım benzerlikler vardır. Nuh ile uzun ömürlü olmasında, İbrahim ile doğumunun gizli olması ve halktan uzak durmasında; Musa ile korku hâli ve gaybette yaşamasında; İsa ile halkın onun hakkındaki ihtilâfa düşmesinde; Eyyub ile belâdan sonra kurtuluşun yetişmesinde; Muhammed (s.a.a) ile de kılıçla kıyam etmesinde benzerliği vardır."

F. İmam Cafer-i Sadık'tan (a.s) Rivayetler

1. Gaybet hakkında:

"Halk imamlarını yitirecek, ama o hac mevsiminde hazır olacak ve halkı görecek, halk ise onu görmeyecektir."

2. İki gaybet hakkında:

"Kaim (Hz. Mehdi) için iki gaybet vardır, biri kısa müddetli, diğeri ise uzun müddetli. Birinci gaybette, özel takipçilerinden başka hiç kimse onun yerini bilmeyecek, ikinci gaybette ise hususi dostlarından başka hiç kimse onun yerini bilmeyecektir."

3. Beklenen zuhur hakkında:

"Kaim kıyam ettiğinde kimseye karşı bir taahüdü, bir anlaşması, bir biati olmayacak."

4. Gaybet döneminde takva:

"Bu emrin sahibi (Mehdi) için bir gaybet vardır, Allah'a kulluk eden (o zaman) takvalı olmalı ve Allah'ın dinine bağlanmalıdır."

5. Beklemenin önemi:

"Halk için öyle bir zaman gelecek ki, imamları onlardan gizli olacak." Zürare, "Halkın o zaman vazifesi nedir?" diye sorduğunda şu cevabı almıştır: "İmam zuhur edinceye kadar meşgul oldukları işe -dinî görevlerine- sarılsınlar."

Üçüncü Bölüm: Hz. Mehdi'nin Özellikleri ile İlgili Rivayetler
A. Soyu

Hem Sünni hem de Şii kaynaklarında, Hz. Mehdi'nin Peygamber Efendimiz'in soyundan ve Hz. Fatıma'nın çocuklarından olacağı konusunda ittifak vardır. Bununla birlikte, onun Hz. Hasan'ın mı yoksa Hz. Hüseyin'in mi soyundan geleceği konusunda ihtilaf bulunmaktadır.

Şia inancına göre ise Mehdi, İmam Hüseyin (a.s)'in soyundan, on birinci imam İmam Hasan Askeri (a.s)'nin oğludur.

B. İsmi ve Künyesi

Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

"Mehdi'nin adı benim adımdan, babasının adı da babamın adından olacaktır. Yani adı Muhammed, babasının adı da Abdullah olacaktır."

Şia kaynaklarında ise, İmam Mehdi'nin isminin "Muhammed b. Hasan" olduğu, künyesinin ise "Ebu'l-Kasım" olduğu belirtilir.
C. Fiziksel ve Karakter Özellikleri

Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur:

"Mehdi (a.s)... şekli benim şeklim, sünnet ve tavrı benim sünnet ve tavrımdır."

D. Görevi ve Yapacakları

Tüm rivayetlerin ortak noktası, Hz. Mehdi'nin yeryüzünü adaletle dolduracağıdır. Nitekim hadislerde şöyle buyrulmaktadır:

"Zulüm ve zorbalıkla doldurulmuş olduğu gibi, yeryüzü adalet ve doğrulukla doldurulacaktır."

Şia kaynaklarında bu görev daha detaylı anlatılır:

"O, zulüm ve küfürle dolu olan yeryüzünü adaletle, eşitlikle dolduracak..."

Dördüncü Bölüm: Gaybet ile İlgili Rivayetler

A. Gaybetin Varlığı

Şia inancının temel unsurlarından biri olan "gaybet" (gizlenme) konusu, birçok hadiste açıkça ifade edilmiştir.

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur:

"Onun (Mehdi'nin) bir gaybet dönemi olacaktır ki insanlar o dönemde şaşkınlık içinde olacaklar; kimileri bu dönemde sapar, kimileri de hidayet bulur."

B. İki Gaybet

Hadislerde, Hz. Mehdi için iki gaybetten bahsedilmektedir:

"Kaim (Hz. Mehdi) için iki gaybet vardır, biri kısa müddetli, diğeri ise uzun müddetli."

Tarihsel olarak bu, "Gaybet-i Suğra" (Küçük Gaybet, H.260-329) ve "Gaybet-i Kübra" (Büyük Gaybet, H.329'dan günümüze) olarak bilinmektedir.
C. Gaybet Döneminde Müminlerin Görevi

İmam Cafer-i Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur:

"Bu emrin sahibi (Mehdi) için bir gaybet vardır, Allah'a kulluk eden (o zaman) takvalı olmalı ve Allah'ın dinine bağlanmalıdır."

Yine aynı imamdan:

"Halk için öyle bir zaman gelecek ki, imamları onlardan gizli olacak... İmam zuhur edinceye kadar meşgul oldukları işe -dinî görevlerine- sarılsınlar."

Beşinci Bölüm: Zuhur Alametleri ile İlgili Rivayetler

Hadislerde, Hz. Mehdi'nin zuhurundan önce gerçekleşecek bazı alametlerden bahsedilmektedir:

1. Sevbân hadisinde:

"Üç kişi öldürülecek... Sonra doğudan siyah sancaklar çıkacak..."

2. Diğer alametler:

Hadislerde ayrıca Deccal'ın çıkması, Hz. İsa'nın inmesi, doğuda ve batıda karışıklıkların olması gibi alametler zikredilmektedir.
Altıncı Bölüm: Tenkit ve Değerlendirmeler
A. İnkâr Edenlerin Dayandığı Deliller

Mehdi'nin varlığını kabul etmeyen bazı kimseler, "Meryem'in oğlu İsa'dan başka Mehdi yoktur" mealindeki hadise dayanmaktadırlar. Ancak Beyhakî ve Hâkim gibi büyük hadis âlimleri bu hadisin zayıf olduğunu belirtmişlerdir. Zira hadisin isnadında "metrükü'l-hadis" (terk edilmiş) bir ravi olan Ebân b. Salih bulunmaktadır.
B. Ehl-i Sünnet Alimlerinin Değerlendirmesi

Ehl-i Sünnet âlimlerinin büyük çoğunluğu, Mehdi hadislerinin sahih olduğunu ve Mehdi'ye inanmanın vacip olduğunu belirtmişlerdir.

Dr. Abdulmuhsin b. Hamd el-Abbad şöyle demektedir:

"Her Müslüman'ın, Peygamber'in verdiği gaybi haberlere özellikle de Mehdi ve Deccal'ın zuhur edeceğine dair bildirdiği ön haberlere inanması, tasdik etmesi vaciptir. Bu itibarla Mehdilik hakkındaki haberlerin çokluğu senetlerinin doğru oluşuna rağmen, onları tutarsız saymak mümkün değildir."

C. Buhârî ve Müslim'de Mehdi Hadisi Bulunmaması Meselesi

Bazıları, Mehdi hadislerinin en sahih iki hadis kitabı olan Buhârî ve Müslim'de yer almamasını eleştiri konusu yapmışlardır. Ancak bu eleştiri geçersizdir. Zira bu iki eserde bulunmadığı halde diğer kaynaklarda bulunan pek çok sahih hadis vardır ve bunlarla amel edilmektedir. Nitekim Ebû Dâvûd, Tirmizî, İbn Mâce, Ahmed b. Hanbel gibi büyük hadis imamları, Mehdi ile ilgili hadislere eserlerinde yer vermişlerdir.

Sonuç

Hz. Mehdi hakkındaki rivayetler, İslam'ın ilk dönemlerinden itibaren hem Sünni hem de Şii kaynaklarında geniş bir şekilde yer almıştır. Bu rivayetlerin sayısının fazlalığı ve farklı sahabelerden nakledilmiş olması, konunun ehemmiyetini göstermektedir.

Özetle, hadislerin ortaya koyduğu temel noktalar şunlardır:

Mehdi kesinlikle gelecektir: Dünyanın sonuna bir gün bile kalsa Allah onu gönderecektir.

Mehdi, Peygamber'in soyundan ve Hz. Fatıma'nın evladındandır.

Mehdi'nin ismi Muhammed, babasının adı Abdullah'tır.

Mehdi, yeryüzünü zulüm ve haksızlıktan kurtaracak, adaletle dolduracaktır.

Mehdi'nin zuhurundan sonra Hz. İsa inecek ve Deccâl'ı öldürecektir.

Şia inancına göre Mehdi, on ikinci imam olup halen gaybet halindedir ve zuhur etmeyi beklemektedir.

Bu rivayetlerin tevatür derecesine ulaştığını belirten âlimlerin görüşleri, konunun İslam inancı içerisindeki yerini sağlamlaştırmaktadır.

Kaynakça

Ebû Dâvûd, Sünen, "Mehdi" bölümü

Tirmizî, Sünen, "Fiten" bölümü

İbn Mâce, Sünen, "Fiten" bölümü

Ahmed b. Hanbel, Müsned

Buhârî, Sahîh, "Bed'ü'l-halk" bölümü

Müslim, Sahîh, "İman" bölümü

Şeyh Saduk, Kemalü'd-Din ve Temamü'n-Nimet

Muhammed b. Resul Berzenci, el-İşaetü li Eşrat'is-Saeti

Şemseddin Muhammed b. Ahmed Sefareyni, Levaih'ül-Envar'ül-Behiyye

Ayetullah Safî Gülpeygânî, Muntehab'ul Eser

Raşit Tunca Ve Gemini ve DeepSeek

Schrems, 03.04.2026

Twittear

Signing of Raşit Tunca

Raşit Tunca
Sevgiler Saygılarla Sunarım
Smileys-2
www Bul
« Önceki Konu | Sonraki Konu »

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Dini-1 Tasavvufta Zikirin Önemi Zikir Nedir? Kalbin Dilinden Fısıldanan İlahi İrtibat Raşit Tunca 0 616 11-14-2024, 02:03 AM
Son Yorum: Raşit Tunca

• Konuyu Yazdır
Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Dost Sayfalar1:

• Bizde Forum
  • Bizde Blog
  • Dini Forum
  • Raşit Tunca
  • RT3 Board

Dost Sayfalar2:

• www.raşit.tunca.at
  • Raşidi Tarikatı Blog
  • Efsane Board
  • Raşit Tunca
  • Bilge Forum

Sosyal Medya Hesaplarımız

• Raşit Tunca Board
  • Yukarı Git
  • Arşiv
  • RSS
  • impressum
  • Hakkımda
  • iletişim Adresimiz
Support yardım | RAŞiT HOCA | Tarih: 04-07-2026, 05:25 PM Türkçe Çeviri: MyBB, Yazılım: MyBB, © 2002-2026 MyBB Group. | Theme JAMPS